понеділок, 14 жовтня 2024 р.

Профілактичні щеплення, медичний огляд, допуск до навчання та правові позиції


1.Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 року (зі змінами)


Стаття 12. Профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень.

Стаття 15: Наголошують на тому, що «дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з Календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі якщо дитина отримує щеплення з порушенням установлених строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, рішення щодо відвідування закладів вирішує консиліуму відповідних лікарів». Ця стаття покликана захистити здоров`я та життя дітей, а перебування дітей, які не отримали профілактичні щеплення, в організованих колективах створює ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, що є загрозою для життя та здоров`я не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників закладів освіти, тобто дитина, яка не отримала щеплення, не лише стає потенційно небезпечною для оточення, а й сама піддається підвищеному ризику захворіти, відвідуючи місця масового скупчення людей.

 

2.Наказ МОЗ України №1351 від 25.07.2023 року «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку»


ФОРМА № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)»

 пункт 11 вказуються наявні профілактичні щеплення дитини;

пункт  12 «Лікарський висновок», повинні бути вказані рекомендації щодо фізичної активності та рівня фізичного навантаження, рекомендації щодо додаткових обстежень, лікування (за наявності показань), профілактичних щеплень, режиму харчування тощо.

Форма № 086/о засвідчується підписом лікаря, який її заповнив, та керівником закладу охорони здоров’я, проставляється дата видачі, завіряється печаткою закладу охорони здоров’я (за наявності) і видається на руки особі (батькам чи її законним представникам).

Форма № 086/о зберігається в закладі освіти протягом трьох календарних років з дати її подання до закладу освіти.

 

3.Допуск до навчального закладу вирішує

Керівник навчального закладу, на якого покладено обов`язок забезпечення безпеки усіх учасників освітнього процесу

 

4. Окремі правові позиції Верховного Суду

Щодо правомірності відсторонення від занять учнів, які не щеплені за віком
         Постанова Верховного Суду від 17 квітня 2019 року у справі 682/1692/17;

Постанова Верховного Суду від 10 березня 2021 року у справі 331/5291/19.

Щодо правомірності відмови у прийнятті дитини до дошкільного закладу освіти у зв’язку з відсутністю у неї щеплень

         Постанова Верховного Суду від 08.02.2021 року у справі №630/554/19

Основна позиція всіх рішень

Держава забезпечує баланс між правом дитини отримати освіту і правами інших дітей. Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, перевагу має загальне благо на безпеку та охорону здоров’я всіх учасників освітнього процесу, у т.ч. нещеплених дітей. Водночас право дитини на здобуття освіти не порушене, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати заклад освіти за відсутності щеплень, установлені альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання, зокрема в навчальному закладі.

 

 

 













Немає коментарів:

Дописати коментар