1. Організація харчування учнів ліцею у 2025-2026 нр
Накази: "Про організацію харчування учнів ліцею у 2025-2026 нр"
" Про створення бракеражної комісії "
" Про громадський контроль за якістю харчування"
" Про створення робочої групи НАССР"
Меню сезонне на чотир тижня. МЕНЮ
2. Стратегія реформування системи шкільного харчування
Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:
1. Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно. Завдання, які допоможуть її досягти: - розгляд питання щодо можливості розширення переліку категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у закладах освіти; - внесення змін до примірної тендерної документації та примірних договорів тощо.
2. Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР. Завдання, які допоможуть її досягти: - визначення потреб закладів освіти, зокрема щодо модернізації харчоблоків; - встановлення нормативних вимог до проєктування приміщень харчоблоків закладів освіти тощо.
3. Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок. Завдання, які допоможуть її досягти: - перегляд умов оплати праці працівників харчоблоків і сестер медичних у закладах освіти; - перегляд типових штатних нормативів щодо працівників, які забезпечують організацію харчування в закладах освіти (зокрема щодо сестер медичних з дієтичного харчування); - розроблення професійного стандарту освіти за професією «Кухар закладу освіти»; - навчання керівників закладів освіти організації харчування та формування навичок здорового харчування в закладах освіти тощо.
4. Свідоме обрання українцями здорового харчування. + Завдання, які допоможуть її досягти: - затвердження орієнтовних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти; - розширення переліку страв і технологічних карток (рецептури) для харчування в закладах освіти тощо.
Реалізація Стратегії має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.
4. ВСЕ про реформу харчування у закладах освіти можна знайти та почитати на платформі ЗНАЇМО
Алергени-джерело небезпечного фактора
Гігієна харчування (презентація)
Раціональне харчування (презентація)
5. Тарілка здорового харчування, на якій зображено
- овочі та фрукти
- здорові олії оливкова, кукурудзяна, соняшникова
- продукти з цільного зерна каші цільнозернові, хліб з висівок
- білкові продукти м'ясо птиці, бобові, горіхі, кисломолочні продукти
- норми споживання солі та цукру
- напої чай, компот, кисломолочні напої
6. Законодавство про організацію харчування у навчальних закладах
Постанова КМУ від 24.03.2021 № 305, яка затверджує норми та порядок організації харчування.Ця постанова є ключовим документом, що затверджує норми харчування та Порядок організації харчування у закладах освіти.
Закон України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" Цей закон встановлює загальні вимоги до безпечності та якості харчових продуктів, які використовуються для харчування учнів
- Закон України «Про публічні закупівлі», п. 11
- Постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (із змінами)
- Спільний наказ МОЗ України та МОН України від 01.06.2005 №329/242 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»
- Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти (наказ МОН України від 25.09.2020)
- Наказ Мінекономіки від 17.11.2020 №2347 "Про затвердження Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти"
- Лист ДОН ЗОДА від 29.12.2020 №4100/03.2-13 "Про вжиття додаткових заходів щодо реформування системи шкільного харчування"
Немає коментарів:
Дописати коментар